Skąd pochodzi herbata?

O ile rzeczą pewną jest, że herbata pochodzi z Chin, o tyle nie znane są dokładne początki tradycji picia napoju. Według legendy w 2737 roku przed naszą erą mityczny cesarz, zwany Boskim Rolnikiem, przypadkiem zaparzył napar z liści herbaty.

Pierwsze udokumentowane zapiski dotyczące herbaty pochodzą z X wieku przed naszą erą. Znacznie później, bo dopiero w średniowieczu, herbata dotarła w inne zakątki Azji, gdzie szybko zdobyła popularność.

W Europie herbata zagościła dopiero w XVI wieku. Naszą wiedzę o niej znacznie rozbudował Michał Boym, polski misjonarz, który opisał między innymi czarną i zieloną herbatę. Opisał on również sposoby zaparzania herbaty w Chinach i Japonii. Do Polski herbata dotarła dopiero w XVII wieku, a pierwsza wzmianka o niej pojawia się w liście króla Jana II Kazimierza do żony.

Zastosowanie zielonej i białej herbaty w medycynie

Od wieków tradycyjna medycyna chińska donosiła, że herbata ma zbawienny wpływ na zdrowie. Dzisiaj wiemy, że to więcej niż tylko legendy.
Napar herbaciany zawiera duże ilości, bo nawet do 30% suchej masy, przeciwutleniaczy z grupy Katechin.

Zielone i białe herbaty mogą się poszczycić największą jej zawartością; wynika to z tego, że nie są one poddane procesowi fermentacji.

Dzisiaj herbaty powszechnie wykorzystywane są w medycynie i kosmetologii. Białe herbaty, będące najmniej przetworzonym rodzajem zioła, dzięki czemu zawierają więcej składników odżywczych niż herbata zielona i czarna, są wykorzystywane w medycynie naturalnej. Regulują poziom cholesterolu i lipidów, wspomagają zdrowie jamy ustnej.

Obniżają poziom glukozy i zwiększają wydzielanie insuliny, dzięki czemu są używane w leczeniu cukrzycy. Białe herbaty mają działanie antybakteryjne, dzięki czemu zaleca się ją przy infekcjach. Ponadto zapobiegają występowaniu nowotworów i wspomagają układ kostny. W kosmetologii biała herbata używana jest ze względu na swoje właściwości wspomagające regenerację skóry, jej młody wygląd i odporność na promienie UV.

Najbardziej znaną ze względu na swoje prozdrowotne właściwości jest zielona herbata. Pomaga ona w odchudzaniu, regulując apetyt i wspomagając metabolizm, przyśpiesza również proces spalania tłuszczu. Dodatkowo jej oczyszczające właściwości umożliwiają szybsze pozbycie się toksyn z organizmu.

Regularne spożywanie wzmacnia odporność komórek organizmu na utlenianie, co w połączeniu z dużą zawartością przeciwutleniaczy powoduje, że zmniejsza ryzyko powstania nowotworów. Zielona herbata ceniona jest również ze względu na swoje działanie pobudzające i wspomagające pracę mózgu. Podobnie jak białe herbaty, spowalnia proces starzenia się skóry.

Jest używana w kremach, które pomagają w walce ze zmarszczkami i zaskórnikami. Ponadto zwiększa odporność organizmu; regularne picie zielonej herbaty chroni przed infekcjami, redukując ryzyko zachorowania na grypę aż o 75%!

Którą herbatę wybrać?

Herbaty białe i zielona różnią się od siebie smakiem, zapachem i kolorem, jednak łączą je właściwości prozdrowotne. Rozmaitość rodzajów pozwala dopasować najlepszy wariant dla siebie. Wybierając rodzaj herbaty, warto jednak pamiętać o tym, że jeśli przyjmujecie stale leki, warto zapytać lekarza czy właściwości naparu nie wejdą w niepowołaną interakcję z lekami. Pamiętać trzeba również, że herbata zielona nie jest polecana osobom z anemią i narażonym na niedokrwistość.