- Szczegóły
Jak w przypadku większości rzeczy, istnieją dobre i złe sposoby na przygotowanie filiżanki herbaty. Na szczęście jest też wiele uroczych i sprytnych gadżetów, które pomogą Ci uzyskać idealną filiżankę za każdym razem! Przeszukaliśmy daleko i szeroko, aby przedstawić Ci najlepsze akcesoria do herbaty. Od fajnych czajników po fantastyczne filtry, mamy wszystko, czego potrzebujesz, aby zaparzyć idealną filiżankę za każdym razem. Zostaw więc swój stary czajnik w domu i przejrzyj te fantastyczne akcesoria do herbaty dla miłośników filtrów na całym świecie...
Krótka uwaga na temat różnicy między herbatą zieloną, oolong i czarną
Zielona herbata jest nieutleniona, ma lżejszy i łagodniejszy smak w porównaniu z innymi odmianami herbaty. Jest niefermentowana, co oznacza, że zawiera mniej kofeiny niż inne herbaty. Niektóre z korzyści zdrowotnych płynących z picia zielonej herbaty obejmują właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które uważane są za pomocne w zapobieganiu rakowi. Zieloną herbatę najlepiej parzyć w niższej temperaturze, z chłodniejszą wodą. Czas parzenia zależy od rodzaju zaparzanej zielonej herbaty, ale na ogół wynosi 2-3 minuty.
Herbata Oolong jest półutleniona i ma mocniejszy smak niż herbata zielona. Powstaje w wyniku połączenia fermentacji i parzenia. Podobnie jak herbata zielona, oolong jest również bogata w katechiny, które są przeciwutleniaczami pomagającymi zapobiegać nowotworom. Fermentacja nadaje herbacie oolong wyjątkowy smak, który jest lekko słodki i ziemisty. Herbatę Oolong najlepiej parzyć w temperaturze około 80°C, świeżo zagotowaną wodą. W zależności od rodzaju parzonej herbaty oolong czas parzenia jest różny, niektóre z nich trwają nawet 10 minut.
Herbata czarna jest całkowicie utleniona, ma silny smak i zawiera kofeinę. Produkuje się ją ze zwiędłych liści, które poddaje się fermentacji i suszy, aby zatrzymać proces utleniania. Podczas gdy herbaty zielone i oolong są często pijane ze względu na ich korzyści zdrowotne, czarna herbata jest zwykle pijana dla smaku i aromatu. Czarną herbatę najlepiej parzyć we wrzącej wodzie, a liście można parzyć dłużej niż inne herbaty. Większość czarnych herbat można parzyć do 5 minut, ale niektóre nawet przez 10 minut.
Czajniki do gotowania wody
Większość herbat najlepiej parzyć w wodzie doprowadzonej do wrzenia. Dzięki temu w wodzie nie pozostają żadne toksyny, a jej temperatura jest wystarczająco wysoka, by wydobyć najlepszy smak z liści herbaty. Jeśli masz czajnik, który umożliwia przełączanie między wolnym i szybkim gotowaniem, użyj funkcji szybkiego gotowania. Pozwoli Ci to na osiągnięcie wrzenia w najkrótszym czasie, co pozwoli Ci zaoszczędzić zarówno energię, jak i czas. Jeśli nie masz czajnika, który pozwala na przełączanie między wolnym i szybkim gotowaniem, skorzystaj z poniższego przewodnika, aby doprowadzić wodę do odpowiedniej temperatury. W przypadku powolnego wrzenia, należy napełnić czajnik wodą, postawić go na kuchence i ustawić timer na 2 minuty. Aby szybko zagotować wodę, należy napełnić czajnik wodą, postawić go na kuchence i ustawić minutnik na 1 minutę.
Siatkowe napary do herbaty
Siatkowe zaparzacze do herbaty to klasyczny sposób na parzenie sypkiej herbaty liściastej, a są one dostępne w wielu różnych kształtach i wzorach. Są łatwe w użyciu i czyszczeniu, a można ich używać zarówno do jasnych, jak i ciemnych herbat. Większość siatkowych zaparzaczy do herbaty ma mały łańcuszek, za pomocą którego można podnieść zaparzacz z filiżanki po zakończeniu parzenia. Jest to świetny sposób na uniknięcie nadmiernego zaparzania herbaty, zwłaszcza jeśli lubisz mocniejszą herbatę.
Jeśli chcesz dodać trochę polotu do swojej kuchni, siatkowe napary do herbaty są zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem. Istnieje mnóstwo różnych wzorów do wyboru, więc na pewno znajdziesz taki, który wpadnie Ci w oko.
Cedzaki i sitka
Cedzak lub sitko to świetny sposób na usunięcie liści herbaty z herbaty podczas jej parzenia. Są one również dobrym pomysłem, jeśli lubisz bardzo mocną herbatę i nie chcesz używać torebek z herbatą. Możesz znaleźć sitka i sita z różnych materiałów, w tym ze stali nierdzewnej, silikonu i siatki. Większość sitek ma drobne oczka, które doskonale nadają się do odcedzania liści herbaty, ale nie są wystarczająco duże, aby przechowywać w nich herbaty ziołowe. Jeśli lubisz dodawać herbaty ziołowe do swojej herbaty, poszukaj sitka z szerszymi oczkami.
Czajnik elektryczny do gotowania wody
Czajnik elektryczny to świetny sposób na szybkie doprowadzenie wody do wrzenia. Możesz używać czajnika elektrycznego do gotowania wody na wszystkie rodzaje herbaty, w tym zieloną, oolong i czarną. Czajnik elektryczny ma większą pojemność niż czajnik kuchenny, co oznacza, że można w nim doprowadzić do wrzenia więcej wody naraz. Jest to doskonałe rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować kilka filiżanek herbaty naraz.
Jeśli robisz kilka filiżanek herbaty naraz i masz tylko czajnik kuchenny, będziesz musiał czekać, aż woda zagotuje się dla każdej filiżanki. Może to zająć dużo czasu. Czajnik elektryczny umożliwia zagotowanie dużej ilości wody na raz, dzięki czemu można zaparzyć całą herbatę w jednym czasie.